Arysta

EERSTE MELDINGEN VALSE MEELDAUW IN BOOMKWEKERIJ

news-image

De druk van valse meeldauw in boomkwekerij gewassen is door het vochtige en milde weer al vroeg aanwezig. Valse meeldauw is een Oomyceet oftewel een “waterschimmel” en ontwikkelt zich gemakkelijk tijdens vochtige omstandigheden. In de praktijk zijn op diverse plekken de eerste symptomen van valse meeldauw waargenomen.

Valse meeldauw is te herkennen aan een vaak hoekige verkleuringen boven op het blad en aan de sporenvorming onder het blad. Dit is anders dan bij echte meeldauw, waar de sporen zich aan de bovenkant van het blad vestigen en wit van kleur zijn.

Axidor krachtig tegen valse meeldauw

De toelating van Axidor in 2018 biedt met het wegvallen van een belangrijk fungicide in de boomkwekerij een sterke oplossing. Axidor is een fungicide met twee actieve stoffen en heeft een systemische en translaminaire werking. Axidor kan preventief en curatief worden ingezet tegen valse meeldauw en taksterfte (Phytophthora). Deze fungicide wordt snel opgenomen, is uitstekend mengbaar met andere fungiciden, kent een goede regenvastheid en heeft direct een stoppende werking. Met dit middel kan dus ook goed worden ingegrepen als de eerste ziektesymptomen zichtbaar zijn.

Crop Manager Jesper Tas: “Sinds de toelating van Axidor in 2018 zijn er veel ervaringen opgedaan met deze fungicide in boomkwekerij gewassen. Axidor heeft een goede effectiviteit laten zien bij het doseren van 2,5 liter middel per ha.”

valse meeldauw infectie roos
Valse meeldauw infectie in Roos
valse meeldauw infectie buddleja
Valse meeldauw infectie in Buddleja

 

Bron: PPO Wageningen UR

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie. 

Toegelaten in boomkwekerij gewassen middels een KUG-toelating. Er is voor deze toepassingen geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek uitgevoerd. Er wordt daarom aangeraden een proefbespuiting uit te voeren, voordat het middel wordt gebruikt. Gebruik van het middel in deze toepassingsgebieden is voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.