Arysta

“MET AXIDOR HEBBEN WE VALSE MEELDAUW IN SIERHEESTERS ECHT GOED BESTREDEN”

news-image

Boomkwekerij V.C. Hooftman teelt sinds 1995 een breed assortiment sierheesters. Het bedrijf in Boskoop beschikt over 40.000 m² containerveld en 7.500 m² kas. Jaarlijks worden er zo’n 900.000 heesters zoals Buddleja, Hypericum, Ilex en Forsythia geteeld in een 2 tot 5 liter pot.

Arjan Hoogerdijk is Teeltchef en vertelt over de uitdagingen op het gebied van schimmelbestrijding tijdens de teelt. “Tijdens de teelt en vooral bij vochtige omstandigheden kunnen we in diverse gewassen last hebben van bladvlekken, blad Phytophthora en valse meeldauw. In Buddleja was de ziektedruk dit jaar niet onder controle, ondanks diverse teeltmaatregelen door bijvoorbeeld bespuitingen met calcium en silicium meststoffen en het toepassen van een preventieve chemische bespuiting. Daarom hebben we het nieuwe product Axidor gebruikt waarmee we de valse meeldauw echt goed hebben bestreden. Het middel heeft zijn werk uitstekend gedaan.”

“Het is goed om te weten dat er een sterk curatief middel in de kast staat om in te grijpen”, vult Victor Hooftman aan. Victor is eigenaar van V.C. Hooftman en dagelijks betrokken bij de teelt. “De basis moet een gezonde plant zijn. Hier doen we ook alles aan als het gaat om teeltmaatregelen, bemesting en plantversterking, maar je ontkomt niet aan ingrijpen en hiervoor blijft chemie noodzakelijk als medicijn.”

Komende tijd kans op valse meeldauw
Op veel plaatsen in Nederland is het weer de komende tijd wisselvallig met regelmatig buien en matige temperaturen. Valse meeldauw kan zich zo snel ontwikkelen in gewassen. Jesper Tas is Crop Manager bij UPL en geeft aan dat het raadzaam is om in deze tijd van het jaar goed op te letten. “De nachten worden iets kouder en dat kan in de ochtend dauw geven op het gewas. Ook wordt er neerslag voorspelt wat de ontwikkeling van schimmels bevordert. Het is aan te raden om na een periode van neerslag een bespuiting uit te voeren met Axidor om ook net kiemende sporen af te doden voordat ze mycelium vormen en gaan sporuleren.”

Ook Arjan verwacht komende periode scherp te zijn op de ontwikkeling van valse meeldauw en Phytophthora en sluit niet uit komende periode nog een keer te moeten ingrijpen met Axidor om de teelt te beschermen.

Axidor is toegelaten in boomkwekerij gewassen middels een KUG-toelating. Er is voor deze toepassingen geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek uitgevoerd. Er wordt daarom aangeraden een proefbespuiting uit te voeren, voordat het middel wordt gebruikt. Gebruik van het middel in deze toepassingsgebieden is voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker. Tijdens recent onderzoek in het gewas Impatiens heeft Axidor na 3 achtereenvolgende toepassingen rond de bloei gezorgd voor bloeivertraging.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Crop Manager Jesper Tas via 06-40050369 of jesper.tas@upl-ltd.com.