Arysta

TOEPASSING VAN TOPPER TEGEN VRUCHTVAL

news-image

Verschillende modellen geven aan dat de pluk van appels en peren eind augustus zal starten. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij de eenmalige bespuiting tegen vroegtijdige vruchtval met Topper, drie tot zes weken voor de pluk. Dit jaar is een tijdige toepassing extra belangrijk omdat door de droogte de appel- en perengewassen sneller slijten. Een nog vitaal gewas verbetert de opname van Topper.

Dit betekent dat Topper in de praktijk vanaf nu, afhankelijk van de ontwikkeling in het perceel en de weersomstandigheden, toegediend kan worden. Let op de weersomstandigheden en pas Topper niet toe in een periode met te hoge temperaturen.

Eenmalige bespuiting afdoende
Auxine is een stof die wordt geproduceerd in het vruchtzaad en deze stof gaat vruchtval vóór de oogst tegen. Het remt de vorming van het kurklaagje tussen steel en tak. De productie van auxine neemt echter af voor de oogst. Met een eenmalige bespuiting van Topper wordt synthetische auxine toegevoegd, die de vorming van het kurklaagje vertraagd en vruchtval tegengaat. Een enkele bespuiting is hiervoor afdoende. Topper geeft een langdurige bescherming van 3 tot 6 weken.

Geen nadelig effect op kwaliteit fruit
Onderzoek op Proeftuin Randwijk van oogst 2018 bij het perenras Conference onderstreept een veilige inzet van Topper, zonder nadelig effect op de kwaliteit van het fruit.
Lees meer over dit onderzoek.

Toepassing
– Minimaal 3 – 6 weken voor de oogst toepassen
– Dosering: 10-12 tabletten/ha (vernevelen)
– Geen complexe tankmixen gebruiken
– Eenmalige bespuiting
– Toepassing uitstellen in een periode met hoge temperaturen (> 25 °C)