Arysta

“VACCIPLANT MET SUCCES INGEZET TEGEN ECHTE MEELDAUW IN OPKWEEK BIOLOGISCHE AARDBEIPLANTEN”

news-image

Echte meeldauw blijft een belangrijk aandachtspunt in de teelt van aardbeien. Gloria Hernandez is onderzoeker bij Plantenkwekerij de Kemp en heeft de afgelopen twee jaar ervaring opgedaan met Vacciplant in de vermeerderingsteelt van aardbeien. De kwekerij in Meterik (Limburg) is al jaren een begrip in de aardbeiteelt en levert hoge kwaliteit biologisch en gangbaar uitgangsmateriaal voor de professionele teler.

Logo De Kemp Kwekerij Aardbei

Proeven in het veld

In de biologische teelt van aardbeienplanten zijn weinig effectieve meeldauw middelen beschikbaar. De Kemp is daarom aan de slag gegaan met Vacciplant, een middel dat zowel in biologische als in gangbare teelt ingezet kan worden tegen echte meeldauw. Vacciplant bevordert het natuurlijke afweermechanisme tegen pathogenen in planten en bevat de werkzame stof laminarin. “In het eerste jaar was de ziektedruk hoog en al aanwezig in het veld. We zijn daar net te laat begonnen met de inzet van Vacciplant”, vertelt Gloria. “De ziektedruk was in de proef gelijk aan de rest van het perceel waar een aantal keer Karma is gespoten. Het leek er wel op dat de planten waar Vacciplant op is toegepast groeizamer stonden.”

plantenkwekerij de kemp vacciplant in aardbei 3
Vacciplant proef bij Kwekerij de Kemp in 2018. Tussen de gele bordjes lijken de planten groeizamer.


In het huidige seizoen is er door Gloria een grotere proef opgezet met hetzelfde ras Darselect. Al vroeg in de teelt is gestart met het inzetten van Vacciplant tegen echte meeldauw. Met een 10-daagse interval is er in een dosering van 0,75 liter/ha gespoten. “Deze proef heeft mooie verschillen laten zien. Vacciplant is hier ingezet bovenop de standaard biologische strategie. Zeven Vacciplant toepassingen hebben de ziektedruk goed weten te verlagen. Het is bijna onmogelijk om in de biologische teelt volledig vrij te zijn van echte meeldauw, maar we hebben nu de toegevoegde waarde van Vacciplant gezien, doordat er in de behandelde planten later en minder aantasting van meeldauw is waargenomen tijdens de proef”, vertelt Gloria.

De volgende stap is inmiddels gezet en Vacciplant wordt meegenomen in de spuitschema’s. Martin de Klein is Teeltman bij de Kemp en verantwoordelijk voor de gewasbescherming. Hij heeft Vacciplant nu een aantal keer gespoten. Samen met de kennis die zijn collega Gloria inmiddels heeft opgebouwd wordt de komende periode een strategie gemaakt voor de wachtbeddenteelt waarin Vacciplant een positie krijgt.

Jesper Tas Crop Manager bij UPL: “Vacciplant kan bij een lage ziekte druk als solo toepassing controle houden op echte meeldauw als er met Vacciplant op een preventief moment wordt gestart en er een spuitinterval van 10 dagen wordt aangehouden. Loopt de druk op dan zal het product gecombineerd moeten worden met de voor biologische teelt beschikbare producten zoals Karma en Serenade.”

vacciplant proef aardbei de kemp 2
Links Vacciplant, rechts controle.

 

Gloria Hernandez onderzoekster De Kemp 2
Gloria Hernandez onderzoekster de Kemp

 

“Het is bijna onmogelijk om in de biologische teelt volledig vrij te zijn van echte meeldauw, maar we hebben nu wel de toegevoegde waarde van Vacciplant gezien.”
– Gloria Hernandez


Over Vacciplant

– Biedt bescherming tegen een breed scala aan pathogenen
– Versterkt, of draagt bij aan, chemische gewasbeschermingsprogramma’s
– Toegestaan als gewasbeschermingsmiddel in de teelt van biologische gewassen
– Ondersteuning voor resistentiemanagement programma’s
– Inzetbaar voor residu-vrije teelt

Ga naar de productpagina van Vacciplant