Arysta

VOORKOM WORTELZIEKTEN BIJ TWEEDE KOMKOMMERTEELT

news-image

De tweede teelt voor komkommers gaat binnenkort van start. Het starten van een nieuwe teelt is een spannend moment. Het hergebruiken van een steenwolmatten verhoogd het risico op een moeizame groei door Pythium. Sinds vorig jaar is de fungicide AAterra weer te gebruiken in de komkommerteelt. AAterra heeft een goede positie in de bestrijding van wortelziekten. Door AAterra aan het einde van de eerste teelt in te zetten, wordt de ziektedruk in de matten verlaagd als voorbereiding op een goede start van de tweede teelt.

Een gezonde start
Het combineren van AAterra met Proplant kan een gezonde start van de teelt realiseren. Proplant stimuleert namelijk de wortelvorming van jong gewas en geeft goede bescherming tegen wortelziekten. In onderstaande afbeelding is de wortelontwikkeling van komkommerzaailingen te zien. De zaailingen in het rechter schaaltje zijn behandeld met Proplant. Hier is een betere wortelontwikkeling te zien.

kommerzaad onbehandeld en behandeld met proplant

Strategie AAterra en Proplant
Onderstaande illustraties tonen een strategie die kan worden toegepast in de komkommerteelt. Hierbij wordt aan het einde van de eerste teelt AAterra ingezet en aan het begin van de tweede teelt Proplant.
Schema Komkommer aaterra proplant eerste teelt

Schema Komkommer aaterra proplant tweede teelt

Gebruiksadvies voor komkommerteelt
• Gebruik Proplant in een dosering van 1-2 L/ha.
• Probeer Proplant in 1-2 druppelbeurten in de mat te krijgen en zorg voor minimale drain.
• In verband met kans op het optreden van fytotoxiciteit AAterra niet toepassen vóór het productiestadium van het gewas. Verder dient in het kader van resistentiemanagement te worden afgewisseld met andere chemische groepen.

Bekijk de technische leaflet voor meer informatie over het gebruik van Proplant en AAterra.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.